Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Hogyan erősítheted az önbizalmadat?

2017. december 09. - Dr. Domján Mihály


pixabay_onbizalom3.jpgAz önbizalom egy olyan hit, erő és meggyőződés önmagunkban, amelyet részben hozhatunk otthonról, részben pedig magunknak kell azt felépítenünk. Számos ember - sajnos - nem áll rá erre az önismereti munkára, hanem egyedül mások visszajelzéseire és a külső hatásokra akar támaszkodni.

Tetten érhető ez a fajta egyoldalú hozzáállás az olyan esetekben is, amikor valakit egy kisebb veszteség vagy kudarc ér, ez miatt pedig rögtön lefagy a "rendszere".

Ha úgy nézem, akkor a szüleink és a környezetünk által indultunk el az optimistává vagy a pesszimistává válás irányába. Körülbelül 10 éves korunkig nincs saját önismeretünk, hanem egy az egyben elhittük azt, amit a világ állított rólunk. Ha tehát gyermekként azt kaptuk, hogy ügyesek és szeretni valóak vagyunk, akkor az erősödött meg önmagunkról. Ha pedig több elutasítást, kritikát és el nem fogadást mutattak az irányunkba, mint szeretetet, akkor valószínűleg az a vélemény alakult ki bennünk, hogy valami hiányzik belőlünk, azaz nem vagyunk elég jók. Röviden: rosszak vagyunk. Sajnos, ez a “csomag” addig nem lesz feloldva, amíg tudatosan neki nem kezdünk az önismeretnek, az el nem fogadásunk felvállalásának és az élhetőbb jövőnk felépítésének. Fájdalmaink "kézbevétele" - ezen az úton - megkerülhetetlen feladat! 

Az a megállapítás ugyancsak igaz, hogy egy kapcsolaton belül elszenvedett fájdalmat egy másikon keresztül megélt szeretet és elfogadás által lehet a gyógyulás irányába állítani.

Olyat nem adhatunk tovább, amit mi magunk sem éltünk meg!

Felnőttként képessé tudsz arra válni, hogy lépésenként az önbizalmadat felépítsd! Lássunk pár fontosabb szempontot!

1. Az önbizalom mértéke tetten érhető a nemet mondás képességének a meglétével vagy hiányával. Különösen azokban a szituációkban, ahol semennyi kedved sincs teljesíteni! A nemet mondást úgy is meg lehet közelítened, ha elkezdesz önmagadra igent mondani. Aki különben nem tud nemet mondani, az azt szolgálja, aki tud! A határok meghúzása hatékonyan növeli az önbizalmat!

2. A helyes önbecsülést sokban erősítheti az a feladat, ha megnézed, mire lehetsz büszke az életedben. Azt tapasztalom, hogy egyeseknek ez a lecke terhet jelent, míg mások bagatellizálják. A felismerés különben pusztán a kezdet: önmagad elfogadása a cél! 

3. Ahogyan az önismereted növekedésével az értékeid és a tehetségeid tudatosulnak, úgy a gyengeségeid számbavétele szintén növeli a hitelességed. Ha feladod a látszatgyártást, a védekezést, úgy egyre sebezhetőbb leszel, de egyben együttérzőbb, sőt követhetőbb, emberibb is...

4. Folytatva a sort: az életcélok megkerülhetetlenek az önbizalom erősítésében. Lenne kedved átgondolni, mit szeretnél még tanulni, látni, hallgatni, érinteni, megvenni, ízlelni és bátran kipróbálni? Mit veszítenél, ha már ma tennél egy lépést az egyik vágyad megvalósulásáért? Inspiráló emberek társaságát tudatosan kell ahhoz keresned, hogy megmaradhass az utadon!    

5. A sikerek szintén “nevelő erővel” bírnak. Igaz, hogy ehhez számos döntést meg kell hoznod, de az elért eredmények rengeteg pluszt tudnának Neked adni. A pozitív visszacsatolások pedig tovább erősíthetik a kockázatvállalásodat, így egyre könnyedebben fogsz problémák helyett megoldásokat keresni

Azt, hogy ki mennyit ér önmagának és másoknak, szerintem nem az elvégzett munkái, az eredményei határozzák meg. (Presser Gábor)

6. Az önbizalommal kapcsolatosan hiszem azt, hogy a világban való helyed megtalálása ugyancsak egyfajta forrás. Talán úgy könnyebb a kereséshez hozzákezdened, ha átgondolod, miből van többleted, azaz mit tudsz másoknak (oda)adni. Ha csak kicsi dolgokban is, de általad jobbá válik a világ, akkor az belülről erősíteni fog!

7. A következő pontban azt kérdezném meg Tőled, hogy ki tudsz-e dolgokért (és személyekért) állni? Először akár idegen helyzetet teremthet az számodra, ha színt kell egy témában vallanod, de fokról fokra a saját véleményed kialakítása (hallatása) erősíteni fogja az önbizalmad! Arra úgyszintén készülj fel, hogy ha őszintévé válsz, akkor a "fagyi" visszanyalhat!

8. Nehéz egy pontba belesűrítenem azt, ami a saját életemben is évek voltak, de a felelősségvállalás, a múlt lezárása és a szülőkről való érzelmi leválás mind-mind erősítik az önbizalmat. A "Motiváció és önszeretet" bejegyzésemben a mélyebb összefüggésekről részletesebb olvashatsz.  

9. És akkor jöjjön a "titok"! Önbizalmad bázisa a testképed! Ezzel, a sokszor megbújó igazsággal való szembenézés adja a legőszintébb fordulatot. Mennyire tudod a testedet elfogadni? Hogy vagy pl. a comboddal, a hasaddal, az arcoddal, a magasságoddal és a kilogrammjaiddal? Ha ez a feladat még nehezebben menne Neked, akkor kezd először azzal, hogy kihúzod magad! Szánhatsz időt és figyelmet a megjelenésedre, ahogyan a sportra szintén. Sőt, megfogalmazhatod magadnak és másnak azt, ahol most a tested elfogadásában tartasz.

pixabay_isten2.jpg+ 1. Ebben a ráadásban arra a kérdésre hívnám fel a figyelmedet, hogy tudsz-e másokban bízni, illetve szoktál-e a környezetedre dolgokat rábízni? Attól, hogy esetleg kevés önbizalommal rendelkezel, még szavad járásává válhat, hogy "Bízom Benned!" Fantasztikus ennek a hozadéka! A későbbi pozitív visszajelzéseken keresztül ugyanis a saját önbecsülésed növekedni fog! 

Összességében az önbizalom terén - véleményem szerint - minden az önismerettel kezdődik. Amíg nem ismerjük, nem értékeljük helyesen magunkat, addig hogyan várhatnánk el ugyanezt másoktól? Hinnünk kell tehát magunkban, ahogyan Isten is bízik bennünk - függetlenül minden körülményünktől. Van, akit ebben egy zarándoklat tud a helyére tenni...

Az önmagadba vetett hit csak akkor működik, ha kendőzetlenül szembenézel a tükörrel és elfogadod magad olyannak, amilyen vagy! Ez egy döntés, egy választás, amire kész vagy!

Higgy magadban! 

 Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el. 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető
pszichoterapeuta-jelölt 

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

(Képek forrása: https://pixabay.com)

  

insta11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7913276877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása