Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

"Túlélőcsomag" a közös nyaralásokhoz

2018. július 17. - Dr. Domján Mihály

coffee-791439_1920.jpgHa már szálltál fel olyan "szekérre", amely elméletileg egy csodálatos nyaralásra indult volna, de neked mély levegővételek kellettek a "rajthoz", akkor pontosan tudod, hogy miről szeretnék írni. Nem minden helyzetben képes ugyanis az ember egy közös nyaralásból kifarolni, hanem van, amikor csupán sodródni bír. Ennek számos oka lehet, de most nem erről szeretnék írni. A célom az, hogy a nehézségek ellenére pár támpontot adjak a "veszteségeid" csökkentéséhez!

Lássuk, milyen túlélő-szett segíthet egy kényszeredett nyaralásnál!

1. Döntsd el, hogy mindennap fogsz magadnak énidőt engedélyezni! Ha tetszik a környezetednek, ha nem, menj el naponta egy órára sétálni vagy éppen önállóan kávézni. És hogy mi fog ekkor bekövetkezni? A többiek vagy megoldják helyetted a felmerülő feladatokat, vagy megvár a "kihívás".

pixabay_utazas4.jpg2. Találj olyan programot vagy körülményt, amelyet tudnál kedvelni, majd egyezkedj értre. Ha például sátorozni mennétek, de azt utálnád, akkor legalább egy általad választott hegyvidék mellett kardoskodj, ne pedig a másik által erőltetett folyópartra hagyd magad rászedni. Jobban fogod magad a magaslati levegőn érezni, mintha teljesen lemondtál volna a felnőttségedről. Mindez persze visszafelé is igaz, azaz ha van rá mód, akkor kölcsönösen "alkudjatok" a részletekről.

3. Pakolj be társasjátékokat a bőröndödbe. A fagyos légkört a legegyszerűbben a játék és a nevetés tudja oldani.  

4. Döntsd el, hogy valami jót fogsz a nyaralástokban találni. A dolgokhoz való hozzáállásod a tied!. Ha ugyanis hiszed, hogy lesz benne érték, akkor rá fogsz lelni. Merj megajándékozhatóvá válni!

A kíváncsiság  a legmagasabb szintű érzelem! 

5. Ha a társaságból csak egy személlyel van jó kapcsolatod, akkor tudatosan keresd a társaságát.

6. Az út előtt vegyél magadnak valamilyen szép nyaralós cuccot. Ha más nem is tenné, de te emlékeztesd magad, hogy pazar dolgokat érdemelsz! 

7. Tedd fel magadnak a kérdést a Benned levő ellenállással kapcsolatosan: mit veszítenél, ha itthon maradnál? Ki vagy mi hiányozna?  Miről kellene lemondanod? 

pixabay_utazas2.jpg8. Adj hálát azért, hogy nyaralhatsz. A hálaadás a legerősebb "méregtelenítő-szervünk"!

9. Mérlegelj és vonatkoztass el önmagadtól. Egy utazásra nemcsak önmagadért mondhatsz igent! Ha csak egy olyan személy is van, aki számára ajándékká válhat a szerető jelenléted, már megéri!

10. Fújd ki a fáradt gőzt... Először lassulj le, pihend ki magad, azután máris jobb színben fogod látni a világot! 

Végezetül pedig merj szembesülni azzal, hogy a Te döntésed abba a bizonyos autóba/buszba/repülőbe való beszállás.

Most itt tartasz, ez van érted.

Szállj be hát kíváncsian, és nézd meg, hova vezet ez az "önismereti tréning"! A mártírságoddal pedig ne rontsd el mások jókedvét sem. Nem érdemlik meg.

Képes vagy nemcsak a "levél" színére, hanem a fonákjára is fókuszálni! 

Szép élményeket!

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpghttps://drdomjan.hu 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: https://pixabay.com)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr5014116561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása