Mielőtt először sütöttem volna meg ezt a csokicsodát, már alkalmam volt kétszer megkóstolni. Egyszerűen etette magát. Nem édes, nem száraz, hanem omlós, olvadós és létezhetetlen egy szelettel betelni vele. Azonnal rá is vetettem magam a drága kolléganőmre, aki ezt az édes "bűnt" elkövette.
A tortát ízlelgetve még nem sejtettem, hogy a recept roppant könnyen elkészíthető. Bonyolultságot nem rejt, sőt semmi perc alatt kivitelezhető. Azért a grammokat érdemes betartani...
Lássuk a "medvét"!
Hozzávalók a piskótához:
- 170 gramm liszt,
- 200 gramm cukor,
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna,
- 70 gramm kakaópor
- 1 kispohár kefir,
- 1,5 dl víz,
- 150 gramm vaj vagy 1,5 dl kókuszzsír,
- 2 darab tojás,
- csipet só.
Hozzávalók a krémhez:
- 220 gramm étcsokoládé,
- 2 dl tejszín,
- 50 gramm vaj,
- csipet só,
- 2 bionarancs héja,
- 0,5 dl Cointreau (narancslikőr) vagy Baileys.
Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is.
Elkészítés
- A piskóta "alkatrészeit" egymás után a keverőtálba helyezzük, gép segítségével simára dolgozzuk.
- A sütőt közben 180 fokra felvesszük, majd 30 percig "sima" alsó-felső sütési funkcióban megsütjük a piskótát - sütőfóliás/kivajazott tortaformában.
- Hagyjuk kihűlni, később két lapra vágjuk.
- Közben a tejszínt feltesszük egy lábasba, belehelyezzük az összes hozzávalót és 10-15 perc alatt összemelegítjük. (Nem forraljuk, csak melegítjük!)
- Hagyjuk a krémet kihűlni.
- Egy ecsettel az alsó tortalapot vékonyan egy kis likőrrel megkenjünk, majd jön rá a krém, azután a második tortalap - likőrrel megkenve és krémmel végül befedve.
- Hűtőbe tesszük.
- Az elismeréseket bezsebeljük.
Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik. (John G. Tullius)
Az eddig közreadott receptek közül a diótorta és a bejgli nekem a legfinomabb, de ha a gyorsaságot, sőt az egyszerűséget is beleszámolom, akkor nem kérdés, hogy ez a nyerő. A torta tetejét egyébként számos módon lehet díszíteni, de szerintem minden "körítés" nélkül is sikeres lesz!
Azt kívánom, hogy annyi nevetést és önfeledtséget élj át a szeleteléskor, mint ahogyan azt mi megéltük!
Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.
Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.
Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:
- Limoncellós tiramisu - recept
- A nagyié a legjobb - fánkrecept
- A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia
- A közös főzés falakat bont le - 'Gasztronómia és pszichológia' előadásunk Mautner Zsófival
- Rokonom, Pavlova - gluténmentes recept
Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.
Hálásan köszönöm!
(Képek forrása: saját)