Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Sorozatajánló #chilltime idejére

2020. április 06. - Dr. Domján Mihály

dog-2367414_1920.pngSzeretnék most pár felnőtteknek való sorozatot ajánlani az HBO GO és a NETFLIX kínálatából. Időnként kifejezetten jól esik egy profin felépített és kivitelezett szériában "feloldódni". Hasonlóan más tevékenységekhez, mint például a kertészkedés, az olvasás, a közös sütés-főzés, a társasjátékozás, a "világmegváltó" borozós beszélgetések vagy a biciklizés, mind-mind segíthetik a kikapcsolódást. Sőt, egy kicsit tovább is megyek, hiszen önismereti és aktuális társadalmi kérdéseket szintén fel tudnak vetni.

Lássuk spoilermentesen a szubjektív ajánlót!

1. A szolgálólány meséje (HBO GO) - 3 évad

Elsőként nem tudnék mást ajánlani, mint a Szolgálólány meséjét. Őszintén le kell, hogy írjam, eleinte nehezen kapcsolódtam bele a sorozatba. Volt úgy, hogy az epizódok csak a háttérben mentek, miközben virágot locsoltam, konyhában tevékenykedtem vagy éppen e-mailekre válaszoltam. Olyan fokban életidegen és negatív a történet, hogy először nem tudtam ráhangolódni. Legalább 4-5 rész kellett ahhoz, hogy magába szippantson. Mi benne a nehezen emészthető? A disztópia. A sorozatot tehát a negatív utópia jellemzi, azaz a jelenleginél egy hitványabb társadalom vízióját mutatja be.

A történet a jövőben játszódik, Gileádban, egy olyan totalitárius társadalomban, amely az USA helyén jött létre. Az állam bigott vallásosságon alapszik. Még a köszönési formái is hajmeresztőek pl. "Letekint ránk!"; "Az Úr érlelje meg!"; "Áldassék a gyümölcs!" Ez a fajta fundamentalizmus úgy tudott létrejönni, hogy a környezeti katasztrófák következményeként a születési számok drasztikusan lecsökkentek. Ennek talaján a férfi vezetők - teljhatalmúan - abnormális "rendet" tartanak fenn. Ráadásul a nőknek egy kasztját szexuális rabszolgaságra kényszerítenek. Ők a szolgálólányok, akik a gazdag családok "béranyái" - a lehető legméltatlanabb körülmények közepette.

Mindezek után miért ajánlom ezt a sorozatot? Egyrészt a mai napig néha az eszembe jut. Másrészt nemrég Ferenc pápa, a koronavírus miatti Urbi et Orbi áldásakor a következőt mondta: "... nem hallottuk meg sem a szegényeknek, sem a mi súlyosan beteg bolygónknak a kiáltását. Folytattunk mindent rendíthetetlenül, és úgy gondoltuk, örökre egészségesek maradunk egy beteg világban." Ez a sorozat pontosan erről szól: egy kisarkított, torz és romboló felfogásról. És ekkor jön a főszereplőnő ellenpólusa:

Hogyan lehet mégis megmaradni embernek?

Egyrészt az életigenlés, a realitások keresése, a túlélésbe vetett hit az oka annak, hogy szoktam a sorozatra gondolni. Másrészt, hogy kérdéseket vet fel. Hol van az Isten az embertelenségben, sőt a magányban? Valóban együtt szenved (érez) velünk? A szeretet és a bajtársiasság felül tudja a kiszolgáltatottságot írni?  

Hasonló a Westworld sorozat (utolsóként ajánlom), amely más környezetben, ha szabad úgy fogalmaznom, akkor "lightosabb" módon bontakoztatja ki az üzenetét. Szerintem szüksége van a mai világnak "görbe tükrökre"!

 

2. Csernobil (HBO GO) - minisorozat

Csak szuperlatívuszokban tudok erről a megrázó, öt részes minisorozatról írni. Mindenki ismeri a történetet, a sajnálatos tragédiát. Ebben az alkotásban nem ez a kihívás, hanem az a mélységes emberség és hősiesség, amely az alkotók és a színészek jóvoltából előttünk kirajzolódik. Számomra nem okozna semmilyen csalódást, ha kiderülne, hogy nem pontosan lett visszaadva a cselekmény. (Olvastam is erről.) Attól a küzdelem és az önfeláldozás bemutatása páratlan!  

 

3. A móló (HBO GO) - 2 évad

Ezt a spanyol sorozatot az egyik kolléganőm ajánlotta. Egyszóval: tabudöntögető. Annak ellenére, hogy számomra inkább egy "őszinte limonádé" - megspékelve gyászfeldolgozással és krimiszerűséggel. Spoilermentesen a történet egy szerelmi háromszögbe vezet bele - nem mindennapi fordulatokkal. Olyan fokú szenvedély és szexualitás ábrázolódik a képernyőn, amelytől vagy elfordul az ember, vagy ítélkezés-mentesen megengedi, hogy legyen. Igen, szabadon szeretni sokféleképpen lehet!

Tetszik még a sorozatban, hogy a legtöbb epizódban van egy-egy olyan mondat, amely mintha tanítani szeretné a nézőt. Leginkább a női sors boncolgatása történik a képernyőn - több generáción keresztül, számos szemszögből. Az is klassz nekem benne, hogy spanyol - más, mint a többi.

 

4.  A Valhalla gyilkosságok (NETFLIX) - egy évad 

valhalla.jpg

 (kép forrása: https://www.imdb.com/title/tt9100822/)

Sohasem gondoltam volna, hogy egy 8 részes krimit ennyire lehet szeretni és várni! Ráadásul Izlandon játszódik, amely maga a csoda. Jó volt kicsit emlékezni! A történetnek van egy sablonos része, amely a bűnügyről szól és eléggé "véres". Amiért mégis ajánlom megnézésre, az a két nyomozó magánéletének és személyiségének az alakulása. Tökéletesen megkomponált a forgatókönyv. Folyamatában fenntartja az izgalmat, ugyanakkor végtelenül emberi. Köszönöm az olasz tanárnőmnek, hogy felhívta a sorozatra a figyelmemet! Grazie ancora! �

 

5. Westworld (HBO GO) - 3 évad

Egy különleges sorozatról írok utolsóként. Egyszerre sci-fi, western és akciófilm. Ez azonban senkit se riasszon meg, mert szerintem követhető, izgalmas és legfőképpen elgondolkodtató. A sztori lényegre törően a következő: egy vadnyugati kalandparkban a gazdag látogatók azt tehetnek az emberszabású robotokkal, amit akarnak. A bökkenő akkor jön el, amikor a mesterséges értelem önállósodik... 

A jógaoktatóm ajánlotta ezt a sorozatot. Valahol a következő cseng bennem vissza:

Ahogyan másokkal bánunk, azt kapjuk vissza - kamatostul. Ez akkor is igaz, ha a velünk szemben álló alatt csupán robotokat értünk, de gondolhatunk itt akár a növényzetre, az állatokra és az egész világra. Ára van annak, ha mindent és mindenkit tárgyiasítunk!

Kellemes kikapcsolódást! 

 

Dr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgatók - akár vezetés, sütés-főzés, takatrítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

Az összes többi ajánlót - film, könyv, programok - itt találhatja meg, illetve tematizálva az alábbiakra kattintva: HBO GO, NETFLIX.

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása a már feltüntetteken kívül: saját és pixabay.com) 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr3215591458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2020.04.07. 14:44:16

Hát én ilyen időkben biztos nem ilyen nyomasztó sorozatokat ajánlanék, pedig a Csernobil tényleg szuper, nekem 10/10. Én belátom, hogy igényesek, meg minden, de most talán egy kicsit lazább kellene....
NETFLIX:
Gilmore Girls (kedves), Stranger Things (80-as évek), Russian Doll (érdekes), Santa Clarita Diet (gusztustalanul vicces), bár ennek sajnos nincs befejezése...Unbelievable (döbbenetes)
HBO GO:
A kívülálló (jó színészi játék), Fargo (nem láttam még, de a film fekete humorát imádom)
PRIME VIDEO (angolosoknak):
Justified (szuper sztorik), Parks and Recreation (imádnivaló), This is us (időnként kicsit nyálas, de jó)
süti beállítások módosítása