Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Boldoggá tennélek, de hogyan?

2019. január 03. - Dr. Domján Mihály

pixabay-par.jpgEgy egyszerű gyakorlaton keresztül ránézhetsz arra, hogy valójában képesek vagytok-e a pároddal egymást boldoggá tenni. Nemcsak a házasságodra gondolok, hanem szinte mindegyik közeli, felnőtt kapcsolatodra. Most akár gondolhatsz is valakire, akivel régóta gondod van, és nekikezdhetsz a feladatnak!

Ha mindkét fél jelen van, akkor megkérem őket, hogy írjanak egy-egy listát arról, hogy milyen módon próbálják szeretni a másikat. Megállapodhatunk 6-8 vagy 10 szempont rögzítésében. Miután megvan a két lista, a felek a lapokat egymás között kicserélik. Ezután jön a gyakorlat második része. Megkérem a résztvevőket, hogy egyesével írjanak a másik listája mellé - soronként - egy plusz, egy nulla vagy egy mínusz jelet. Attól függően, hogy amilyen "szeretetet" kapnak, az számukra megerősítő, semleges vagy gyengítő hatású. Harmadik lépésben visszacserélik a már kiértékelt lapokat és közösen átbeszélgetjük a tapasztalatokat.

Párterápiában már nem iratok ilyen listát, hanem szóban oldjuk ezt meg. Először az egyik féltől kérdezem meg, hogyan próbálja a társát megbecsülni, azaz mit ad. Ezután tovább faggatom azon a téren, hogy mindezekkel párhuzamosan ő miből érzi a megbecsültségét, azaz mit kap. Miután az első személlyel végeztem, jön a második, majd közösen levonjuk a tanulságokat.   

Ha a feladatot egyedül végezted volna el, akkor kérd meg az adott személyt, hogy az elkövetkező napokban, az egyik estére tegye magát szabaddá, mert szeretnél vele egy kicsi beszélgetni...

A szeretetednek akkor van értéke, ha azt a másik ember szintén érzi! 

pixabay_par10.jpgNem nagy dolog volt leírnom ezt a feladatot, de az elvégzésére lelkileg rá kell készülni. Lehet ugyanis, hogy nehéznek bizonyul. Itt most nemcsak a másikkal való konfrontációra gondolok, sokkal inkább a magad oldalára. Hiszen az egyensúly vagy éppen az egyensúlytalanság - hosszabb távon - mindig két emberen nyugszik... Ha tehát eddig hagytad magad lesöpörni, akkor a nemet mondás felvállalása is a feladatoddá fog válni. Ha pedig esetleg eddig csak élősködtél, akkor adj többet. Légy aktív! Beszéljenek a cselekedeteid! Amennyiben viszont sokat adtál, de az nem jutott célba, akkor halld meg, hogy mire vágyna a másik! Ugyanez persze visszafelé szintén igaz! Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát! Vállald hát fel az emberi szükségleteidet! Találd meg ehhez magadban a bátorságot!  

A szeretet egy képesség, amit meg lehet tanulnod.

Több blogbejegyzésben írtam már a szeretet egy-egy aspektusáról. Momentán csak egy dolgot szeretnék feleleveníteni, majd egy újat pedig megosztani. Először is azt fontos tudatosítani, hogy gyógyulást él át mindkét fél, ha az elfogadás megjelenik a kapcsolatukban. Olyannak elfogadni a másikat, ahogyan van. Persze, mindennek van egy határa. Mindez mellett az szintén igaz, hogy az elfogadást csak és kizárólag önmagadon keresztül vagy képes megélni. A Gyógyulás az elfogadás által című blogbejegyzésemben erről többet olvashatsz.

Az utolsó megjegyzésemet pedig egy korombeli hölgy tudatosította bennem:

Az igazi szabadságot csupán egy elkötelezett kapcsolatban élheted meg.

Mit jelent ez?

Ha meg tudjátok magatok között a dolgaitokat beszélni, képessé váltok a különbözőségetek ellenére együttműködni, számos téren a megegyezésekig eljutni, sőt egymással együttérezni, akkor nem kell már másoknak megfelelnetek. Ez a szabadság! 

Mindezekkel párhuzamosan az ugyancsak magától értetődő, hogy a folytonos kritika, irónia, címkézés, megmondás, birtoklás és zsarolás, ahogyan az önhibáztatás sincs egy lapon a szeretettel (szabadsággal). Itt ugyanis azt közvetíted, hogy nem felel meg Neked a másik! A Játszmatündér elég volt Belőled!-ben erről még olvashatsz...

Boldoggá senkit sem tudsz úgy tenni, hogyha közben ütöd!

pixabay_love3.jpgAzt kívánom 2019-re, hogy találd meg azokat az embereket, akik úgy fogadnak el, ahogyan vagy, és legyen erőd megbecsülni mind őket, mind önmagadat!

Megérdemled a szeretetet!

Sok sikert és örömöt! 

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Az új podcast-ek meghallgatók a Spotify-on és a Youtube-on.

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrása: saját és pixabay.com) 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7714525500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása