Még tavaly kaptam Olaszországból egy üveg Limoncellót, amely alaposan lehűtve igazi különlegesség. Nem beszélve a nyári hónapokról, amikor jól jöhet egy hétvégi, lazítós limonádéba is. Ezt a likőrt a tiramisuhoz ugyancsak fel lehet használni, ha már "unja" az ember a kávés változatot. Talán nem helyes az előbbi kifejezés, mert számomra a klasszikus verzió megunhatatlan. Inkább szerencsésebb úgy fogalmaznom, hogy amikor kedvem van kísérletezni, akkor jöhet valamilyen új kombináció.
A recept roppant egyszerű és elronthatatlan. Olyan könnyen elkészíthető, mint a Pavlova-torta. Ha a boltban kezed ügyébe kerülne egy üveg Limoncello és pár biocitrom, akkor jöhet a "tesztelés"! Persze a narancslikőrös, bionarancsos formában vagy meggyes verzióban is csodás.
Hozzávalók:
- 150 g cukor,
- 500 g mascarpone,
- 5 db (bio)tojás,
- egy nagyobb csomag babapiskóta (40dkg),
- 2-3 dl Limoncello,
- 1 nagy vagy 2 kisebb (bio)citrom,
- 0,5 dl rum (opcionális),
- 1 vaníliás cukor (opcionális),
- és a jókedv.
Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is.
Elkészítés:
- A megmosott tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét pici sóval keményre verjük és egy másik tálba áthelyezzük.
- A fehérjéhez már használt edénybe azután beletesszük a sárgáját, és a cukor kétharmadával habosra keverjük. Később hozzáadjuk az 1 dl Limoncellót, a mascarponét, a vaníliás cukrot és a citrom lereszelt héját. Érdemes ilyenkor megkóstolni és ízlés szerint "áthangolni". Nekem belekívánkozott még fél dl rum is. Nem szerettem volna, ha nagyon savanyú lesz.
- A felvert fehérjét beleforgatom a krémbe.
- Egy edénybe 2 dl vizet öntök a citrom kifacsart leve, a maradék cukor és 1 dl Limoncello "társaságában". Megmelegítem a "kompániát", de nem forralom.
- Rögtön jön a történet vége: elő kell venni egy szép jénait. Pár másodpercre bele kell egyesivel nyomni a babapiskótákat a citromleves lébe, majd megrakjuk vele a tepsi alját. A munkafolyamat közben lehet meg egy podcastet is hallgatni...
- Érzéssel meglocsoljuk a sorban lerakott babapiskótákat még egy kis Limoncellóval, majd jön rá egy réteg krém.
- Újabb sor babapiskóta után megint Limoncellóval "szentelünk" egyet, majd következik a krém.
- Miután végeztünk, a tetejére lehet egy kevés citromhéjat reszelni dekoráció gyanánt, majd következhet a vendégváró fotó az Instagramra.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap jókedvűen "vakítunk" vele.
Néha egy falatnyi Itália előhozza a dolce vita életérzést.
Jó étvágyat! Kellemes társaságot a finomsághoz!
Dr. Domján Mihály
https://www.instagram.com/dr.domjan
www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos
Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.
Hálásan köszönöm!
Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:
- Diós bejgli forever - recept
- A nagybetűs Diótorta - recept
- A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia
- A közös főzés falakat bont le - 'Gasztronómia és pszichológia' előadásunk Mautner Zsófival
- Rokonom, Pavlova - gluténmentes recept
(Képek forrás: saját)