Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

A remegős, elronthatatlan panna cotta (glutén-, tojásmentes)

2020. április 20. - Dr. Domján Mihály

pannacotta1.jpgAmikor sütök egy tortát, akkor általában készítek mellé még egy gyors édességet. Most húsvétkor ugyanígy jártam el. Ekkor szembesültem azzal, hogy a blogon nincs rajta a panna cotta receptje, pedig milyen egyszerű és finom.

Azt lehet erről a desszertről írni, hogy körülbelül annyira szimpla megalkotni, mint egy vajas kenyeret megkenni. Szinte semmi sem kell hozzá, persze a jókedv és az adás szándéka nem mellőzhető. Azért az egy éjszakán át, hűtőben való pihentetés ajánlott.

A panna cottát úgy szoktam készíteni, hogy a kuktának maradjon egy "titkos" plusz adag a hűtőben. Minden szentnek maga felé hajlik a keze - főleg, ha édességről van szó.

A krém kevés tej, sok tejszín, vanília, cukor és zselatin alapú, amelyre valamilyen feltét/öntet kerül. Érdemes pohárban vagy kisebb csatos üvegben tálalni. Lehet a tetejére tenni bogyós gyümölcsöket, narancsfilét, karamellöntetet, szeletelt mandulát, csokoládéforgácsot, mentalevelet - akár több rétegben. Ha azonban valaki kifordítva (tálalás előtt pohárból kiöntve) szeretné tálalni, akkor a tálakba az előbb felsorolt feltétek/öntetek közül a kiválasztottat tegye alulra, majd arra kanalázza rá a tejszínes krémet. Így az alapos kihűtés után könnyedén kifordítható (éles késsel picit oldalt körbevágva), majd tányéron szervírozható a finomság.

A panna cotta alapverziója 1 dl zsíros tejből, 6 dl 30%-os habtejszínből, 4 lapzselatinból, 10 dkg cukorból és egy 1 rúd vaníliából áll. Ízlés szerint bármit adhatunk még hozzá pl. likőrt, fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot, csokoládét, kókuszreszeléket vagy éppen egy kevés kávét. 

A saját receptem illeszkedik a klasszikus verzióhoz. Továbbra is azt gondolom, hogy meg kell kóstolni és nem mereven a leírtakat alkalmazni. Pluszban mindig teszek hozzá rumot és citromlevet. Mivel egyszerre nagyobb mennyiséget készítek, így az arányokat nagyjából megtartva mindenből többet veszek. 

pannacotta3.jpgHozzávalók 6 személyre a következők: 

- 9 dl habtejszín,

- 1,5-2 dl zsíros tej,

- 1-1,5 tasak lapzselatin (Dr. Oetker-t használom évek óta)

- 1 bourbon vanília rúd vagy kivonat,

- 0,5 dl rum,

- fél citrom leve,

- 15 dkg cukor (vagy 2 evőkanál Dia-Wellness cukorhelyettesítő),

- pici só.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Krém elkészítése: 

1. Egy tálba fél liter hideg vizet öntök. A lapzselatinokat darabonként - egyesével - belenyomkodom a vízbe, majd otthagyom őket.

2. A többi hozzávalót sorjában beleöntöm egy közepes méretű, lehetőleg vastag aljú fazékba. Közepes lángon elkezdem főzni a krémet, majd forralás után rögtön leveszem a tűzről. Érdemes ezután pl. mosogatni vagy a konyhát rendezgetni, mert bizony várni kell a következő lépésig.

3. Pár perc türelem után után két kézzel kiemeljük a lapzselatinokat a vízből, kicsit kinyomkodjuk őket, majd a még meleg, de már nem forró krémbe beletesszük azokat. Határozott mozdulatokkal egy perc alatt simára keverjük.

4. Formába öntjük a krémet. Egy éjszakára a hűtőbe kerülnek, majd másnap jöhet a "pusztítás".

 

Gyümölcsöntet:

- 50 dkg fagyasztott vagy friss gyümölcs - bogyósokat ajánlom,

- méz - ízlés szerint,

- opcionálisan: kevés bor, rum, likőr, chili, fahéj vagy szegfűszeg adható hozzá.

1. A megmosott gyümölcsöket egy fazékba öntöm, ha kell villával kicsit "szépítek" rajtuk, majd 4-5 percig összefőzöm őket. Szoktam valamit még pluszban beletenni - ha van bontott bor, akkor azt. Amikor vége a főzésnek, akkor adom hozzá a mézet - ízlés szerint -, és így hagyom kihűlni. 

2. Az öntetet lehet a poharak aljára vagy majd a kihűlt krém tetejére tenni. Szinte mindig ez utóbbit választom, és így az öntetet másnap, a fogyasztás napján készítem el. 

 

pannacotta2.jpgMost először készítettem el a karamellás változatot. A fotó nagyon jól sikerült és az öntet íze is finom lett, de az állagával még nem vagyok megelégedve, így a receptet nem közlöm. Általában több próbálkozás után jön össze. A kísérletezés egyébként nagyon klassz folyamat. Idén a Rákóczi túrós muffint harmadjára készítettem el, mire minden porcikájában közlésre alkalmasnak éreztem a receptet. 

Most először a krémhez egyébként nem nádcukrot használtan, hanem a Dia-Wellness cukorhelyettesítőjét. Őszintén semmi különbséget nem észleltem az elmúlt 10 év tapasztalatához képest.

Remélem kedvet adtam a panna cotta elkészítéséhez! Ha gondolod, közben az egyik podcastomat meg is hallgathatod.

Jó munkát! 

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrás: saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr515605678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása