Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Karamellás-fahéjas almatorta

Tarte Tatin

2020. április 29. - Dr. Domján Mihály

tartetatin1.jpgNem szoktam fogadalmakat tenni, de mivel most több lett a szabadidőm, így hétvégente egy édességet el szeretnék készíteni.

A napokban "megjelent" előttem a híres, francia tarte Tatin (ejtsd: tart taten). Több éve sütöttem utoljára almatortát. Annyit magáról a gyümölcsről, hogy nyersen kevésbé szeretem, viszont az édességekben - főleg egy kis fahéjjal - mennyei. 

A Tatin nővérek híres, fordított almatortáját sokféleképpen el lehet készíteni. Szerencse kérdése, hogy mennyire savanykás almát talál hozzá az ember, de ez ne fogjon senkit se vissza. Körtéből, szilvából és sárgabarackból ugyancsak elkészíthetjük - szezonnak, illetve igénynek megfelelően. 

Lássuk akkor a tortát 4-5 főre számolva!

Hozzávalók az omlós vajas tésztához (cukormentes):

  • 200 g liszt, 
  • 150 g sótlan, hideg, felkockázott vaj,
  • 1 tojássárgája,
  • 3 evőkanál hideg víz,
  • 1 nagyobb csipet só,
  • 1 biocitrom reszelt héja,
  • opcionláisan: 1 kávéskanál vaníliaaroma, esetleg kevés reszelt gyömbér (egyiket sem tettem bele)

Töltelék:

  • 6-7 darab savanykás alma negyedekre vágva, kevés citromlével meglocsolva,
  • 100 gramm sótlan vaj,
  • 180 gramm kristálycukor (alma fanyarságától függően lehet több),
  • 2 tk őrölt fahéj.
  • opcionálisan: vékonyabb szeletekre vágott dió.

Tálaláshoz:

  • opcionálisan: vaníliafagyi, tejszínhab.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Elkészítés:

1. A tésztához valókat kézzel gyorsan összegyúrjuk, majd alufóliába csomagolva legalább 40 percre hűtőbe tesszük.

2. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a karamellt. Kétféleképpen járhatunk el.

  • Ha van olyan kb. 25 cm átmérőjű vaslábasunk, vagy teflon-, esetleg rézserpenyőnk, aminek a füle nem műanyag, akkor ebbe tegyük bele először a vajat, majd olvadás után a cukrot. Alacsony-közepes lángon végezzük el a karamellizálást - sűrűn kevergetve. Amikor buborékok kezdenek feljönni, tegyük bele a meghámozott, negyedelt almaszeleteket kör alakban, szorosan. Opcionálisan lehet közéjük negyedelt diószemeket is tenni (kihagytam). 10-15 percig tartsuk még a tűzön (alacsony hőfokon), majd vegyük le, és enyhén szórjuk rá körben a fahéjat. 
  • Ha nincs olyan lábasunk, amelynek fém lenne a füle, akkor vegyünk először elő egy vastag falú vas-, vagy teflonserpenyőt. Alacsony-közepes lángon, sűrű kevergetések közepette készítsük el a karamellt: olvasszuk fel a vajat, majd abban a cukrot. Rövid "buborékolás" után kanalazzuk át a tartalmat egy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd helyezzük el rajta körkörösen és szorosan a negyedelt almaszeleteket. 10-15 percig betehetjük alacsonyabb hőfokra a sütőbe kicsit párolódni, majd vegyük ki, és enyhén szórjunk rá fahéjat.

3. Kivesszük a hűtőből a tésztát. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. A vastagsága 2-3 mm legyen, átmérője pedig kicsit nagyobb, mint a lábas vagy a tortaforma. Terítsük a tésztát az almás karamellre. A széleit villával és késsel igazítsuk meg (nyomkodjuk le), majd körkörösen szurkáljuk meg. 190 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük (alsó-felső sütési mód).

apples-634572_1920.jpg4. A sütőből kivéve 15 percig hagyjuk hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk ki a tortatálra. Ha az almák közül egy-kettő a serpenyőbe ragadna, szedjük ki és rendezzük el őket a süti tetején.  

Készen vásárolt leveles tésztából szintén készíthetjük az édességet, azonban ez a linzer káprázatosan finom. Ezt most nem vakításból írom, hanem szerintem az. Mi most fagyi nélkül ettük, de így sem maradt belőle semmi - sajnálatomra.

Jó étvágyat!  

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Fotók forrása: saját és pixabay.com) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr915637978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása